Sunday, July 31, 2016

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz

Skolyoz genel olarak insan omurgasında meydana gelen eğiklik ve yamuklukların tıp literatüründeki tanımıdır. Genellikle bel boşluklarının açıklıkları arasındaki orantısızlık veya omuzlardan birinin diğerine nazaran daha yukarıda olması şeklinde görülür. Hastalığın ismi halk arasında çok bilinmemekle beraber omurgasındaki bu bozukluğu yıllar sonra tesadüfen fark eden hasta sayısı çok fazladır. 45 yaş sonrasında bile yıpranmalardan dolayı oluşabilen bir hastalıktır fakat genellikle küçük yaştaki çocuklarda teşhis edilir. Bu nedenle özellikle çocuklarda erken teşhisin koyulabilmesi açısından ebeveynlerin rolü oldukça önemlidir. Yalnızca vücudun duruşuyla alakalı olmayıp daha sonrasında birçok hastalığı tetikleyebilmektedir.



Skolyoz’un 3 farklı türü bulunmaktadır, bunlar sırasıyla İdiopatik, Nöromusküler ve Konjenital’dir. İdiopatik Skolyoz sözkonusu rahatsızlığın en sık rastlanan türüdür ve çoğunlukla doğuştan, genetiğe bağlı etkenlere bağlı olduğuna inanılıp, kesin bir nedeninin belirlenmesinin mümkün olmadığı çeşididir. Nöromusküler ise çocuk felci gibi belli başlı bazı hastalıklardan kaynaklanır. Hastalığın en az rastlanan türü olan Konjenital Skolyoz ise genelde annenin gebelik dönemindeyken oluşur ve çocuğun gelişimi sırasında ilerleme ihtimali oldukça yüksektir.

Skolyoz kesinlikle gözardı edilmemesi gereken bir rahatsızlık olup tedavi konusunda alanında uzman hekimlerle birlikte hareket etmeyi gerektirir. Omurgadaki bozuklukların hem çocuklarda hem de erişkinlerde birçok soruna yol açabilmesi nedeniyle doğru tedavi oldukça önemlidir.
2013 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen “yılın doktoru” ödülünü almış olan Prof. Dr. Şevki Erdem bu alanda ve kifozbel kayması rahatsızlıklarının tedavisinde 17 yıllık tecrübeye sahip olup sizin veya çocuğunuz yaşam kalitesini oldukça düşürmekte olan omurga rahatsızlıkları için başvurabileceğiniz isimlerin başında gelmektedir.

No comments:

Post a Comment